Här får du tips att använda både vid flyg- tåg och bilresa.

1. Börja redan innan du åker hemifrån. Blir du åksjuk? Många med huvudvärksproblematik (nedan HV) har lätt att bli åksjuka. Ta gärna en åksjuketablett i god tid. Tänk på att de kan göra dig slö och därför kan det vara olämpligt att köra bil.

 

2. Se till att du ätit en stund innan du ska resa. Helst ca 1 timma innan.

 

3. Se själva resande som avkoppling! Inte som en transport. Tänk på allt du kan göra under din resa. Vila, sova, läsa, lyssna på musik, talböcker, avslappning. Se på film eller spela kort med ditt resesällskap. Titta på människor, äta något gott kanske för dig som kan, ta ett glas vin och känna att du är mitt i en upplevelse.

 

4. Använd inte för starka dofter och be dina ev. reskamrater att tänka på detsamma. Ha däremot gärna med dig en handkräm eller liknande vars doft du tycker om, det kan hjälpa dig om andra resenärer, du inte kan påverka, har dofter du INTE tycker om. Då kan du ta fram din doft och istället känna doften av den mer angenäma doften.

 

5. Skaffa ett par ljuddämpande hörlurar! Finns effektiva sådana. Du kan gå omkring på flyplatsen eller tågstationen och få lugn i öronen istället för en massa oljud. Men tänk på att du kanske missar utrop!! Du slipper brus. Du kan ladda med musik som du finner avkopplande. Eller varför inte med Huvudvärksskolans medicinska avspänning?! Du kan också avskärma dig från ev alltför högljudda barn i flygsätet bakom (däremot inte om de sparkar på ditt säte :D) eller i tågkupén. Du slipper också höra samtalen på tåget, om du inte fått plats i den tysta kupén, som du inte valt att bli en del

 

6. Använd hatt, keps eller solglasögon. Även inomhus om du känner att du har ont den aktuella dagen. Du kommer naturligtvis att få ta av dig detta när du passerar eventuella säkerhetskontroller. Men du slipper starka lysrör och ev spotlights.

 

7. Se till att ha dina mediciner lätt tillgängliga. Och att du vet var du har dem. Ha gärna också vatten till hands så du minskar stressen om du behöver ta mediciner att svälja ner. Till vissa länder är det bra att ha ett papper från sin läkare som visar att man är behov av sin medicin.

 

8. Använd den medicinska avslappningen. Träna på att stänga allt ute. Bättre med 2 minuter per gång men med flera upprepningar.

 

9. Gör rörelser! Tåhävningar, rör på axlarna, gå runt på tåget, i flyggången eller pausa den långa bilresan. Självklart? Javisst, men gör du det alltid? Det är skillnad, det gör skillnad, men måste utföras för att ge effekt.

 

10. Trevlig resa!