Är det när jag blir frisk för att jag tror tillräckligt på något? Så om jag tror jag ska sova gott i natt så gör jag det? Eller om jag tror jag ska minska 25 kg på 2 månader så gör jag det? Eller om jag drabbas av en kronisk sjukdom så kan jag bli botad från den om jag bara tror att medicinen jag får kan hjälpa mig tillräckligt? Vilket innebär att om jag inte blir det så trodde jag inte på den tillräckligt?

Är det så enkelt? Nej, knappast inte. Men helt klart är att det finns en effekt som kroppen kan ha nytta av.

Låt oss ta ett exempel:

Du kommer till en Huvudvärksmottagning och har ont i ditt huvud. Du är dessutom på uselt humör.

Din läkare råkar också ha ont huvudet men det vet inte du. Hen har dessutom fått 4 extra patienter uppsatta och har därför 19 patienter denna dag.

In kommer du och säger: Jag kräver att få en röntgen för jag vill utreda vad som är fel i det här huvudet!

Din läkare, som vet att du har kronisk migrän och som också vet att det inte syns på någon röntgen, blir sur och orkar inte tala om detta på det sätt som sig bör. Hen säger därför att “det blir ingen röntgen! Inte idag heller!” Men du får ett recept på betablockerare för det var 10 år sen du provade senast, men då hade du ingen effekt av det varför du inte ser någon som helst mening att prova igen. Läkaren tycker ändå hen gjort något för dig.

HUR STOR ÄR CHANSEN ATT DU FÅR EFFEKT?

Du kommer till en Huvudvärksmottagning och har IDAG INTE ont i ditt huvud. Du är dessutom på GOTT humör.

Din läkare råkar också ha EN RIKTIGT BRA DAG men det vet inte du. Hen har dessutom fått SINA ORDINARIE patienter uppsatta och har därför 15 patienter denna dag. In kommer du och säger: Jag SKULLE GÄRNA VILJA HA EN FÖREBYGGANDE MEDICIN FÖR JAG HAR ONT I det här huvudet CA 20 DAGAR/MÅNAD!

Din läkare, som vet att du har kronisk migrän och som också vet att DU HAR DET RIKTIGT JOBBIGT VILL FÖRSTÅS HJÄLPA DIG. Hen säger därför att “JAG TROR JAG VET VILKEN MEDICIN SOM KAN HJÄLPA DIG” DU får ett recept på betablockerare för det var 10 år sen du provade senast, men då hade du ingen effekt av det MEN NU ÄR DET EN ANNAN SORT VARFÖR DET KAN VARA BRA att prova igen. Läkaren tycker hen gjort något BRA för dig OCH VILL DESSUTOM FÖLJA UPP DIG INOM KORT.

HUR STOR ÄR CHANSEN ATT DU FÅR EFFEKT?

Påverkan på kroppen

Ofta kan kroppen öka sin produktion av dopamin då den blir utsatt för placebo. Dopamin är en signalsubstans som påverkar vårt humör på så sätt att du blir mer positiv och njuter mera. Så ett ökat påslag av Dopamin gör dig bättre till mods vilket i sin tur kan påverka effekten av ett läkemedel positivt med hjälp av placebo. Därför är placebo något bra!

Vill du läsa mera om hur olika signalsubstanser påverkar varandra finns här en intressant artikel från Läkartidningen.

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=18186