Ta hand om din kropp så att huvudet får vila

Att vara gravid är en fysisk ansträngning utöver det vanliga. Att dessutom ha svår huvudvärk innebär förstås en ännu större påfrestning för kropp och sinne, men tack och lov gäller det inte för barnet som inte på något sätt far illa av sin mammas huvudvärk. Dessvärre finns det inte några bra smärtlindrande läkemedel som inte påverkar fostret och för många blir därför graviditeten en period där huvudvärken är extra svår att leva med.

Ingen graviditet eller förlossning är exakt lik någon annan och det samma verkar gälla för dig som har migrän. För några kvinnor kommer det första migränanfallet i livet under just graviditeten och för de som redan har migrän kan värken utvecklas mycket olika. Vissa kvinnor med hormonellt påverkad migrän kan till och med slippa anfallen under graviditeten och ibland så länge som till den första menstruationen efter förlossningen. För andra kvinnor fortsätter migränen precis som tidigare med de individuella triggers som skapat anfallen.

Men kom ihåg att alltid vara vaksam om du får en ny sorts huvudvärk som du inte känner igen. Om huvudvärken tex kommer samtidigt med feber och slöhet bör du söka läkare. Om du är orolig kan du alltid ringa sjukvårdsupplysningen på 1177.

För dig som tar förebyggande mediciner mot din migrän och som planerar att bli gravid gäller det att fasa ut medicinerna i god tid. Speciellt viktigt är detta för läkemedlet Valproat som misstänks kunna ge svåra fosterskador. Tala därför alltid med din läkare om du planerar att bli gravid för att hitta den medicinering som passar för dig.

I början av graviditeten när många kvinnor är illamående och kräks kan låga blodsockernivåer starta ett migränanfall. Då är det viktigt att försöka äta lite och ofta för att hålla blodsockret på en jämnare nivå. Uttorkning är också en vanlig trigger så det gäller att fylla på med vätska när det behövs.

Otillräckligt med sömn kan ge både migrän och spänningshuvudvärk och är vanligt under hela graviditeten. Stress och oro kan också vara en vanlig följeslagare när livet är på väg att förändras så radikalt. Ta därför extra bra hand om ditt inre genom tex andningsövningar som meditation eller mindfullness.

Det kommer sannolikt inte gå att undvika anfall av huvudvärk eller migrän under hela graviditeten och vid svåra anfall kommer det att vara jobbigt att inte kunna ta sin vanliga anfallsmedicin. Till stor del handlar det istället om att härda ut och att redan innan försöka hitta andra sätt att minska smärtan. Kyla eller värme, mörker och tystnad är som alltid bra för att lindra.

Läkemedel under graviditeten

Målet bör vara att använda så lite anfallsmediciner som det är möjligt. De enda medicin som är acceptabel under graviditetens olika faser är paracetamol ( tex Alvedon och Panodil), tänk dock minsta möjliga dos och så sällan som möjligt. Metoklopramid mot illamående kan tas under första och andra trimestern men ej under sista trimestern, dock bör man helst undvika den helt om man ej fått specifik rekommendation från sin läkare.

Vad gäller läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra/ASA ( tex Treo och Magnecyl) så bör man tala med sin läkare innan man tar det. Det kan eventuellt tas i enstaka doser under andra trimestern.

Triptaner kan eventuellt tas under graviditeten men givetvis så få doser som möjligt under så korta perioder som möjligt. Prata med din läkare!

Läkemedel som innehåller ergotamin (tex Anervan) rekommenderas inte under graviditeten eftersom den har en sammandragande effekt på livmodern, vilket minskar blodtillförseln till fostret. Det har inte visat någon förhöjd missbildningsfrekvens så det finns ingen anledning till oro om man tagit enstaka tablett i början av graviditeten.

Användning av Botox rekommenderas inte under graviditet eller till kvinnor i fertil ålder som inte använder preventivmedel om det inte bedöms som nödvändigt. Botox rekommenderas inte till ammande kvinnor.

 

Läkemedel under amning

När det gäller amning är läkemedel som innehåller paracetamol godkända för användning. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra/ASA kan tas i enstaka doser vid amning. Metoklopramid bör du inte amma på.

Sumatriptan (Imigran) kan du ta när du ammar. Vid användning av valproat ska du tala med din läkare innan amning.

Försiktighet med medicinering vid graviditet och amning gäller självfallet för alla läkemedel och du ska därför alltid diskutera med din läkare eller barnmorska vad som är lämpligt för just dig.

Enligt Läkemedelsverket är växtbaserade läkemedel och naturläkemedel generellt otillräckligt studerade vid graviditet och amning. Mot den bakgrunden avråds från användning.

Lyssna på din kropp!
Elaine Axelsson som arbetar som överläkare på BB Family har gått igenom texten ovan. Hon jobbar ofta med patienter med migrän och huvudvärk på sin mödravård.

Det viktigaste tycker hon är att kvinnan lyssnar på sin kropp. Fler migränanfall under graviditeten kan ibland bero på att kvinna försöker göra mer än vad hennes kropp klarar just då.  -Trycket på kroppen under en graviditet är lite extra så att ta i och jobba mer än sin vanliga tid blir ofta för mycket och då kan huvudvärken komma smygande. För vissa kanske det inte ens går att arbeta heltid utan behöver sjukskrivning, säger Elaine.

– Många är oroliga för att få migrän under förlossningen men det har jag aldrig stött på under mina snart 20 år som förlossningsläkare. Däremot minns jag en blivande mamma som hängde över sängkanten mellan värkarna och tittade till sin man som låg på en madrass på golvet jämte och kräktes och hade migrän. De var fantastiska båda två och fick ett fint och friskt barn, avslutar Elaine.

 

 

Intervju med Monicha om SPG-blockad

En relativt ny behandling som har visat sig fungera för dig som är gravid och har svår migrän är en sk SPG blockad. Det är en lösning som förs upp genom näsan med ett tunt plaströr och sprutas ut över den ansamling nervceller som finns i mellanansiktet. Dessa nervceller heter ganglion sphenopalatinum och har visat sig vara involverade i flera sorters huvudvärk.

 

SPG blockaden tar bort smärtan vid anfall och har också visat sig ha bra effekt på längre sikt. Enligt den forskning som finns har behandlingen ingen negativ effekt vare sig under graviditet eller amning.

 

  • Jag har behandlat x antal kvinnor med SPG-blockad på min huvudvärksklinik och har sett mycket goda resultat. Kvinnorna säger att ……, berättar Huvudvärksförbundets egen huvudvärksjuksköterska Monicha Norén.

 

Vill ni läsa om dokumentation för metoden så rekommenderar Monicha denna länk:

 

Metoden är väldokumenterad – läs mer här!