Hur människan skapades, oavsett vad vi tror på, om det var genom Big Bang eller Gud eller på något annat sätt, så tror jag vi alla kan vara helt överens om att vår människokropp är en fantastisk konstruktion?! Att vi dessutom med säkerhet inte kan förklara den till fullo gör den ännu mer spännande.

denmagiskamaskinen_700x1011

Men hur fantastisk den än är så tål den inte vad som helst. Med en hjärnsjukdom som migrän/hortons eller med en besvärlig HST (huvudvärk av spänning typ) får den sina törnar och vi behöver få kunskap om hur vi kan ta hand om vår kropp på bästa sätt. Den behöver få bränsle, näring, vätska och vill användas genom att få röra på sig, arbetas med.

Vi kan dessvärre inte påverka allt. Kroppen var kanske inte ens i toppskick från första början J? Men även med sämre förutsättningar så kan man göra sitt bästa för att de förutsättningarna inte ska bli ännu sämre.

  • Vi har fyrtio tusen miljarder självständiga celler som bildar en helhet i en kropp.
  • När vi ler använder vi 20 muskler.
  • Hjärnan kan lagra hundra triljoner bits information = lika mycket som om Du staplar Nationalencyklopedin staplad i ca 70 mil.
  • 7 mil nervtrådar skickar impulser med en hastighet av 520 km/timme.
  • Människan tar i genomsnitt 1 miljard steg och går ca 12.400 mil på 26 fotben  i sitt liv.
  • Tarmarna bearbetar ca 50 ton mat under ett liv.

Det som sker med vår kropp då vi drabbas av huvudvärksproblematik är mycket, både mentalt, fysiskt och också socialt. Som jag nämnt tidigare – men det tål att upprepas…

Hur som helst är vår fantastiska magiska maskin just så fantastisk och magisk att den ändå förtjänar att bli både respekterad och omhändertagen både av oss själva och av andra, både när den fungerar optimalt och då den tvingar oss att acceptera att ge efter för smärta och sjukdom. Reflektera över nedan bild – visst är det otroligt att den – vår kropp – kan göra så mycket för oss?